Terugblik op 2023

Als we terugdenken aan seizoen 2023, dan is het weer wel het eerste wat je te binnenschiet. Wat een bijzonder seizoen, met veel uitersten en veel uitdagingen. De gevolgen van klimaatverandering raken de maatschappij en de landbouw fors. Verdere opwarming en meer extremen, het is voor ons als boer een bedreiging. Maar is het ook een kans? Want, we boeren op vruchtbare klei, met voldoende goed water beschikbaar. Oftewel, landbouwgrond met perspectief. In een wereld waar voedselproductie in veel gebieden in de knel komt. En we kunnen met ons stukje landschap nog veel meer dan voedsel telen. Wat we gaan doen? Onze rug rechten en met opgeheven hoofd 2024 tegemoet. Lekker ondernemen. En volgend jaar weer het land op. Want daar heeft de boer de mooiste baan van de wereld!


We verkopen onze tarwe momenteel weer voor prijzen van voor de Oekraïne-oorlog. Graan telen voor deze prijzen gaat niet meer. De kostprijsverhoging van afgelopen jaren (alles is duurder geworden) maken dat we op zoek gaan naar alternatieven.

Een van de nieuwe teelten voor volgend jaar wordt peterselie. Ook conserveren-erwten komen in het bouwplan. En we overwegen sterk om de teelt van uien te verkennen. We hebben hiermee geen ervaring en hiervoor nog geen mechanisatie. Misschien is er een collega-teler in de buurt die mee wil doen, zodat we kunnen samenwerken? Wij staan er voor open.


Een mooi nieuwjaar toegewenst!


Bekijk het bericht op Facebook voor meer foto’s bij dit verhaal.

31 december 2023