Terugblik op 2022

2022 zit d’r op. Een bijzonder jaar was het, ook voor de boer.

 

Om maar wat te noemen: prijzen zijn dit jaar allemaal heel anders dan anders. Vooral veel hoger. Het is heel fijn om je graan eens voor meer dan 300euro per ton te kunnen verkopen bijvoorbeeld. Maar de kosten stijgen niet minder. En de reden, oorlog, laat elk goede gevoel hierbij wegstromen. Een wereld die aan flarden wordt geschoten, daar wil je niet beter van worden.

Om nog maar wat te noemen. Een origineel groeiseizoen met een hele trage start. Maar een droge warme zonnige zomer, dat vinden de gewassen op de Groninger klei fijn. Grote opbrengsten was het gevolg, met prachtige oogstomstandigheden. Heel veel eten, voor mens en dier. Maar nog zoveel meer. Onze suikerbieten hadden, voordat ze gerooid werden al meer CO2 vastgelegd dan de meeste auto’s in Thesinge dit jaar bij elkaar aan CO2 produceerden. Gewoon een prachtig seizoen om boer te zijn!

Om nog maar wat te noemen. Omgekeerde vlaggen. Trekkers op de snelweg, boeren in tranen, boeren boos. Onrust in het land.
Heel jammer is het dat boeren dit allemaal moeten ondergaan.

Dat het met de Nederlandse landbouw anders moet, dat weten we wel. En dat willen we wel. Graag zetten ook wij onze boerderij zo in als past in deze tijd, en spelen we in op de vraag die er is. Maar dat valt niet mee zonder helder beleid. Dat frustreert. Dat moet anders. Onze wens voor 2023 is dan ook een helder perspectief van de overheid voor onze sector.


Wij danken onze relaties voor de goede samenwerking het afgelopen jaar. Graag gaan we samen ook 2023 in!

Graag zetten we ons in 2023 weer in voor het telen van gezond eten, voor het versterken van biodiversiteit, voor het onderhouden van een gezonde, waardevolle en volhoudbare leefomgeving.

Een mooi 2023 toegewenst!


Bekijk het bericht op Facebook.31 december 2022