Een mooie meevaller!

Deze week werden de suikerbieten opgehaald. Een hele klus, dat gaat dag en nacht door.

 

De opbrengst van de suikerbieten viel mee: er was een bruto opbrengst van 10 kilo per vierkante meter, dat is dus biet inclusief aanhangende grond. Als ze zijn gewassen, is er ruim 8,5 kg per over. Dat levert 1,5 pak suiker per vierkante meter op. Als je bedenkt hoe moeilijk de start van het seizoen was. Dan is dit een mooie meevaller. Laat de natuur z’n gang maar gaan.

Een enkele biet die is blijven liggen, vormt een maaltijd voor dieren in het veld. Welk dier zal suikerbieten lekker vinden?

Als de bieten gerooid zijn, zaaien we er wintertarwe in. Anderhalve week later komt de tarwe al boven de grond.


De bodem is een kostbaar bezit. Daarom gaan met schep op pad om te ontdekken hoe de grond er bij ligt.


Een ander perceel grasland wordt gewoeld en gaat zo de winter in. Hier worden volgend jaar aardappelen geteeld.


Ook was deze week Janko op TV, in een item over vergrijzing en woningnood in Thesinge en onze zoektocht om daar op in te spelen. Dat gaat niet vanzelf. Maar we houden vol, want we moeten op zoek naar een nieuw perspectief, zoals ook onze provincie ons voorhoudt (zie het kaartje hieronder). Boeren in een veranderende wereld. Dat vinden we trouwens ook best wel leuk.


Bekijk het bericht op Facebook voor meer foto’s bij dit verhaal.

20 november 2022