Graanoogst 2022 (Zomertarwe)

Het is weer tijd voor de oogst!

 

We hebben de combine een upgrade gegeven. Hij is nu voorzien van on-board vocht- en opbrengstmeting. De bedoeling erachter is dat we nog beter de goede dingen op het goede moment op de goed elkaar gaan doen. Na het oogsten van het perceel hebben we een opbrengstkaart waarop precies te zien is welk deel van het perceel hoeveel opbrengst gaf. Deze stap in precisielandbouw gaat niet vanzelf. Want systemen moeten met elkaar praten. En mensen moeten systemen begrijpen en er mee leren werken. Gelukkig snapt Machiel snel de heldere uitleg van Sjoerd van Topcon. En de online support van Raven helpt de boel aan de gang. Opbrengstkaartjes, dat is nu nog een brug te ver, maar gaat binnenkort wellicht wel lukken.

We oogsten mooie tarwe, grove korrels. Met dank aan een mooie zomer en de juiste verzorging door Symen en Cor. Opbrengst zit momenteel gemiddeld boven 10 ton per hectare. Ook de terminal geeft veelbelovende getallen aan. Na een kalibratie werd de opbrengst realistischer.

Een deel van de tarwe gaat naar een melkveehouder in de buurt. De rest storten er buiten en laden we later op vrachtauto’s en gaat elders in opslag.


Stro persen hoort er bij. Natgeregend stro moet even gekeerd worden om goed te drogen. Diverse afnemers zijn blij met kleine pakjes. En de familie maakt ze graag. Daniël krijgt onverwacht de kans te laten zien wat hij al die jaren geleerd heeft tijdens het meerijden met opa. Want nu opa er even niet is, neemt Daniël het persen vakkundig over. Met de andere Oosterhoesn op de wagen, raken de wagens zo weer vol. Mooi werk onder prachtige omstandigheden.
De rest van het stro gaat gehakseld of in grote pakken naar veehouders in de buurt.


Ook het grasland wordt weer geoogst, een mooie snede lekker voer. Buurman Groothoff perst het gras in balen van 800-900 kg.


Van Os vindt de pootaardappelen groot genoeg en maakt met de loofklapper en spuit een eind aan hun groeiperiode. Nu afharden en binnen enkele wegen oogsten.


 Jeroen Groothoff voorziet de tarwestoppel van een dosering vaste mest. Goed voor de bodem.  Ook rijdt Jeroen Groothoff Betacal uit over de graanstoppel. Het is een bodemverbeteraar, een restproduct tijdens de productie van suiker uit suikerbieten. We mengen de Betacal en de vaste mest samen met de gewasresten door de bouwvoor. Machiel werkt de vaste mest in, en tegelijkertijd woelt hij de ondergrond los. Deze keer doen we woelen en culteren in een werkgang. Een voorzetwoeler voor de cultivator woelt de grond op 30cm diep los (tanden 75cm uit elkaar). De vleugelscharen van de cultivator halen de bouwvoor over de volle breedte los, op zo’n 10 cm diepte. Wellicht is hiermee de najaars grondbewerking in een keer klaar.


Bekijk beide Facebook berichten hier en hier voor meer foto’s bij dit verhaal. Bekijk ook deze video met drone-beelden van de oogst.

7 & 14 augustus 2022