Pompoenenoogst 2021

Aardappelen rooien ging deze week voorspoedig. Mooie droge omstandigheden, maar nog net niet te droog. D’r kwam wel wat meer grond mee op de kipper, maar dat halen ze er in Uithuizermeeden wel weer uit.


Verder hebben we deze week grasklaver gezaaid en de percelen in Zuidwolde hebben we na een laagje drijfmest van groenbemester voorzien. Een perceel natuurbeheer gaat ook over de kop. Mest er op en spitmachine erdoor.


Willard maaide het grasland weer, en ook de luzerne ging in de baal.


En toen kwam de pompoenen oogst. Dat is toch wel een klus. We begonnen aan de pompoenen teelt als een proef. Het zaaien ging met een robot. Maar eigenlijk zou het veel interessanter zijn als er een oogstrobot zou zijn. Want nu is oogsten van tienduizenden pompoenen gewoon veel bukken en sjouwen. Gelukkig waren er veel helpende handen. Naast veel vrijwilligers kwamen ook studenten van de GSV geld verdienen voor hun lustrumfeest, en een delegatie uit Assen haalde met hun pompoenenwerk een financiële bijdrage op voor hun project in Oekraïne. Ondanks de regen werd het een mooie oogstdag, en zijn boer en burger weer een beetje dichter bij elkaar gekomen.


Bekijk het bericht op Facebook voor meer foto’s bij dit verhaal.

12 september 2021