Innovatie op het land

Wat groeit alles opeens snel! De langere groeidagen, hogere temperaturen en welkome regen geven een groeispurt.

 

Dat is maar goed ook. Met name de suikerbieten lopen fors achter. De late (over)zaai, droogte en kou hebben vertraging gegeven. Maar, zoals de teeltbegeleider zegt: ‘De natuur heeft geen haast. Toch komt het altijd goed.’ Hij heeft er verstand van.


Jan schoffelt de perceelranden. Onder andere het onkruid ‘kattenstaart’ moet mechanisch worden bestreden.


Hans bestrijdt de opslag-aardappelen in de bieten met een roundup-spuitje. Een druppeltje erop en de aardappel sterft af. Hans krijgt hulp van de natuur. Coloradokevers hebben de aardappelen ook ontdekt en eten de planten kaal.


Een enkele bietenplanten zien er anders uit dan andere. Wie weet hoe dat komt? Gewasbescherming? Of kou? Een enkele plant is door een luizenfamilie gevonden.


De vroege wintertarwe komt in aar. Mooie frisgroene aren.


De aardappelen komen net uit de rug.


De hergroei van grasland gaat voorspoedig. De meegezaaide klavers krijgen wellicht nu meer kans om zich verder te ontwikkelen. Drijfmest, verdund met water moet de groei er verder inhouden.


Het biodiversiteitsperceel van Bas zaaien we in met diverse mengsels. Dit gaat vast een mooie en kleurrijk perceel worden. Ook langs het Boergoensepad zaaien we een bloemenmengsel.


De mannen van Doorgrond zijn er ook weer. Ze komen het proefveld over gerobotiseerde mechanisatie inzaaien. Of eigenlijk, ze laten het de robot doen. Pompoenen worden er gezaaid.Ook gaan ze met een camerawagen over het land. De camera’s in het karretje maken foto’s van de gewassen, van planten zomertarwe en ook van suikerbieten en aardappelen. Zo wordt een computer geleerd deze planten te herkennen. Met kunstmatige intelligentie moet de computer zo zelf leren de gewassen onder verschillende omstandigheden steeds te herkennen. Ook een mooie stap in innovatie mechanisatie, die moet gaan helpen om steeds meer op plantniveau te telen.


Bekijk het bericht op Facebook voor meer foto’s bij dit verhaal.

29 mei 2022