Graanoogst 2021

Mooie zonnige plaatjes van glimmende machines en goudgeel graan. Voor de buitenstaander zijn het wellicht elk jaar weer dezelfde plaatjes. Voor de boer niet, en vertellen de beelden elk jaar weer een verhaal. Voor de boer is oogsten het moment dat je het resultaat ziet van wat je hebt gezaaid en waar je je best voor hebt gedaan het een seizoen lang zo goed mogelijk te verzorgen.

Kijkt onze boer mee? Ziet hij en geniet hij van hoe wij zijn oogst binnenhalen? Het werk dat hij zo graag zelf had gedaan, doen wij. Deze oogst doen we voor hem. En met hem in onze gedachten. Zo vertellen de plaatjes van deze oogst voor ons een eigen verhaal. Het verhaal van de oogst met een traan.


De jongens persen onvermoeibaar wagen na wagen vol. En ’s avonds komen Jeroen en Nico Groothoff met even ‘helpen’ met persen. We hebben van de tarwe en gerst enkele kisten vol zelf opgeslagen. Hiermee kunnen we eventuele experimenten omtrent bijvoorbeeld bier brouwen of brood bakken faciliteren. Binnenkort komen daar nog enkele kisten eiwitbonen en pompoenen bij. Maar daarvoor moet de zomer wel weer even terug komen.


Bekijk beide Facebook berichten hier en hier voor meer foto’s bij dit verhaal.

7 & 15 augustus 2021